O potravině
Hmotnostní skupiny vajec:
- XL, velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů
- L, velké vejce, hmotnost od 63g do 73 gramů
- M, středně velké vejce, hmotnost od 53g do 63g
- S, malé vejce, hmotnost méně než 53g
CHARAKTERISTIKA VAJEC TŘÍDY A:
- skořápka a blána jsou normální, čisté, nepoškozené;
- výška vzduchové bubliny nepřesahuje 6mm a je nepohyblivá;
- bílek je průhledný, čirý, želatinové konzistence, bez cizích látek jakéhokoliv druhu;
- žloutek je při prosvětlení viditelný pouze jako stín, bez zřetelně rozeznatelných obrysů, při otáčení se výrazně nevzdaluje od středu vejce, bez cizích látek jakéhokoliv druhu;
- vejce vykazuje nepostřehnutelný vývoj zárodku;
- vejce je bez cizího pachu;
- vejce třídy A se neomývají nebo jakýmkoliv jiným způsoben nečistí před tříděním ani po třídění, tato vejce se nekonzervují nebo nechladí v prostorách či objektech, kdy je teplota uměle udržována pod +4°C;
- u těchto vajec barva skořápky nemá vliv na jeho kvalitu. Barva skořápky, ať už bílá či hnědá, je dána chovným plemenem;
- minimální trvanlivost u vajec je 28 dnů od data snášky. Na obalech musí být tato minimální trvanlivost vždy uvedena.
SKLADOVÁNÍ VAJEC
Vejce se během skladování v prostorách třídírny naší společnosti MAVE Jičín, a.s., i během přepravy k odběratelům uchovávají v teplotě, která je nejvhodnější k zajištění a udržení jejich jakosti.
Dle Nařízení Evropské komise (ES) č. 557/2007 a dle Sb. zákonů č.326/2001 se vejce uchovávají v chladu při nekolísavé teplotě od +4°C až do +18°C.
Komentáře