← Zpět

Srnčí kýta na smetaně s houskovými knedlíky

Farma Třebešov

Farma Třebešov

Přejít na detail potravináře

Recept

Suroviny

800 g srnčí kýta
100 g špek
2 lžíce sádla
2 lžíce oleje
2 větší mrkve
½ středního celeru
2 menší petržele
2 větší cibule
1 citron bez kůry
koření svázané do pytlíčku (6 bobkových listů, 10 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce, 1 snítka tymiánu žlutá část z kůry citronu)
5 lžic cukru krupice
75 ml octa
2 lžíce plnotučné hořčice
250 ml smetany
500 g hrubé mouky
10g droždí
250 ml vlažného mléka
1 rohlík
1 vejce
sůl, cukr

Postup

Houskový knedlík:

Do mouky zamícháme sůl, vytvoříme v ní důlek, do kterého vyklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme asi 5 minut odležet. Vymícháme kypré těsto, do kterého přidáme pokrájeny rohlík. Těsto necháme vykynout zhruba
půl hodiny na teplém místě. Z těsta pak vyválíme knedlíkové šišky dlouhé tak aby se vešly do hrnce (v hrnci ještě nabudou). Vaříme v osolené vodě asi 18 minut. V polovině varu je v hrnci obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a ihned propícháme a nakrájíme.

Maso a omáčka:

Maso našpikujeme špekem. Zbytek špeku použijeme do základu. Důkladně osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme sádlo a olej a zprudka kýtu orestujeme ze všech stran. Poté vložíme do hlubšího pekáče. Po vyjmutí masa vložíme nakrájenou zeleninu a restujeme do zlatova.
Teprve potom přidáme cibuli, citron a špek a opět orestujeme. Důkladně orestovaný základ shrneme ke straně hrnce a na volné ploše zkaramelizujeme cukr. Karamel zalijeme octem, přidáme hořčici a promícháme. Vše vložíme do pekáče na maso. Přidáme sáček s kořením,
zalijeme horkým vývarem nebo vodou a dáme do trouby na 90°C přes noc péct. Měkkou kýtu a sáček s kořením vyjmeme. Základ rozmixujeme do hladka. Zašleháme smetanu, dochutíme cukrem, solí a octem nebo citronovou šťávou a provaříme.

Not loaded

Provozovatelem webu je společnost Regionální agrární komora Královehradeckého kraje, která jako správce osobních údajů používá na těchto internetových stránkách cookies za účelem zvýšení uživatelského komfortu, analýze návštěvnosti i přesnějšímu cílení reklamy. Více informací naleznete zde:

Přizpůsobit cookies Odmítnout všechny Přijmout všechny
Zavřít

Cookies a RAK KHK

Na těchto webových stránkách se používají soubory cookies a další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají navrhovat a zlepšovat naše služby a vyvíjet pro Vás služby nové. Můžeme Vám také doporučovat obsah a zobrazovat reklamu na základě Vašich preferencí. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas

Více o cookies

Nezbytně nutné cookies

Vždy aktivní

Tato cookies jsou nezbytná, neboť Vám umožňují používat stránku. Tato kategorie nemůže být vypnuta.

Analytické cookies

Tato cookies shromažďují informace o tom, jak užíváte náš web, například které stránky navštěvujete častěji. Všechny informace, které tato cookies shromáždí, použijeme ke zlepšení fungování naší internetové stránky.

Uložit nastavení cookies
Zavřít