Na bábovku potřebujeme:
- 4 vejce L z Kosiček
- 180 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 70+70 g cukru krupice
- 120 ml vlažného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 150 g másla pokojové teploty
- špetka soli
- máslo a polohrubá mouka na vymazání formy.
Troubu předehřejte na 160 stupňů (vrchní a spodní ohřev).
Nejprve oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s máslem, 70 g cukru a vanilkovým extraktem do světlého nadýchaného krému.
V jiné míse smíchejte prosátou(!) hladkou a polohrubou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Sypkou směs postupně vmíchejte k žloutkové společně s mlékem.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh, nadvakrát do něho zašlehejte dalších 70 g cukru. Sníh postupně jemně vmíchejte do těsta.
Vzniklé těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a pečte cca 30-40 minut. V průběhu pečení neotevírejte dvířka trouby. Zda je bábovka hotová, vyzkoušejte špejlí, pokud ji vytáhnete suchou, je bábovka hotová. Po vyklopení z formy nechte bábovku zchladnout na drátěné mřížce, až pak ji nakrojte.
Komentáře