Potřebujeme:
- 300 g hladké mouky + trochu na pomoučení válu
- 200 g másla
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- rakytníková ovocná pomazánka
- moučkový cukr na posypání
Postup
Nejprve si opatrně oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete. Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu.
Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny - mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Teď použijte ruce nebo robot a vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto.
Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc do chladničky.
Připravte si vál, hladkou mouku, vykrajovátka, 2 plechy a pečící papír.
Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
Na pomoučeném válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet.
Vál a váleček lehce posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na 2 poloviny a vyválejte ho na placku asi 2 - 3 mm tenkou.
Nyní si vemte vykrajovátko a tvořte kolečka. Do poloviny z nich nezapomeňte menším vykrajovátkem vykrojit střed, aby byla vidět náplň, kterou budeme upečená kolečka slepovat.
Opatrně je přeneste na plech s pečícím papírem a dej je péct asi na 4 - 5 minut. Jakmile začnou zlátnout, vyndejte je z trouby a nechte je na plechu zchladnout.
Vychladlá kolečka k sobě slepujte rakytníkovou pomazánkou a nakonec je pocukrujte moučkovým cukrem.
Komentáře