Na kulajdu potřebujeme:
- 400 ml zeleninového vývaru
- 400 ml mléka
- 2 hrsti sušených hub
- 2 střední brambory
- ½ lžičky celého kmínu
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 – 3 lžíce octa
- 2 – 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- vejce z Kosiček
Postup přípravy:
Nejdříve namočte do vody asi na 30 minut sušené houby.
Namočené houby a nakrájené brambory dejte do mléka a vývaru vařit spolu s kořením a trochou soli. Můžete přilít i trochu vody, ve které byly namočené houby.
Po cca 15 minutách přilijte ocet, chvíli provařte a pak smetanu ke šlehání a polévku vařte dalších 10 minut.
Nakonec polévku dochuťte nasekaným čerstvým koprem.
Polévku podávejte s vejcem vařeným nahniličko, které uvařte ve vroucí vodě zvlášť cca 6 minut. Pak ho oloupejte a do polévky rozkrojte. Nakonec polévku s vejcem dochuťte čerstvě namletým pepřem.
Komentáře