Na korpus potřebujeme:
- 280 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- 4 lžíce kakaa
- 500 ml kefíru z farmy Kejklíček
- 150 ml oleje
- 4 lžíce medu
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku do perníku
- 1 lžička perníkového koření
Na polevu:
- 200 g hořké čokolády
- 200 ml 30% smetany ke šlehání
Dále máslo a hrubá mouka na vymazání plechu
Postup:
Připravte si dvě mísy. V první smíchejte všechny sypké suroviny: hladkou mouku, cukr, kakao, perníkové koření, sodu a kypřící prášek do perníku. V druhé míse smíchejte tekuté suroviny: kefír, olej, med a vejce. Použijte ruční metlu.
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 stupňů.
Nyní elektrickým šlehačem postupně zašlehejte sypké suroviny do tekuté směsi. Hotové těsto vlijte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech či pekáč (ideálně cca 23 × 34 cm) a dejte péct do předehřáté trouby asi na 50 minut. Po upečení nechte zcela zchladnout.
Čokoládovou polevu připravíte takto: hořkou čokoládu rozlámejte. Smetanu vlijte do hrnce a dejte vařit. Když je vroucí, vypněte sporák a vsypejte do ní rozlámanou čokoládu, nechte ji povolit a pak ruční metlou promíchejte, vznikne hladká lesklá poleva. Vylijte ji na povrch zchladlého moučníku a nechte ztuhnout.
Autor: Coolinářka
Komentáře