Na koláč potřebujeme:
- 300g Předměřické hladké mouky
- 150g másla
- 150g cukru krupice
- špetku soli
- 1 + 1 podestýlková vejce z Kosiček
- 1 lžičku prášku do pečiva
- cca 200g jahod ze Lhoty
- 250g tučného tvarohu
- 50g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
Nejprve dohromady zpracujte hladkou mouku s práškem do pečiva a solí, přidejte studené máslo a krupicový cukr. Vznikne drobivá směs, do které nyní přidejte jedno vejce. Po zapracování vznikne kompaktní, hladké těsto. Z něho ukrojte cca 1/5 a tu vložte asi na 30 minut do mrazáku. Zbylé těsto roztáhněte do dortové formy po jejím dnu i po stranách (asi 4cm). Formu s takto připraveným těstem vložte na 20 minut do lednice.
Troubu předehřejte na 170 stupňů.
Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Tvaroh pomocí metly smíchejte s vejcem, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Tuto směs nalijte na vychladlé těsto v dortové formě. Navrch naklaďte poloviny jahod.
Nyní vyndejte díl těsta z mrazničky a nastrouhejte ho hrubým struhadlem na jahody. Těsto ze stran dortové formy trochu přehněte směrem do středu formy.
Koláč dejte péct do předehřáté trouby na 170 stupňů, dokud nezezlátne (50-60 minut).
Koláč servírujte zchladlý.
Autor: Coolinářka
Komentáře