Suroviny
Smetanový dip
200g zakysané smetany
10g čerstvé máty
20g olivového oleje
1g soli
1g pepře
Špíz
1000g očištěné dančí kýty
200g anglické slaniny
400g červené cibule
400g malých brambor
5g rozmarýnu
80g olivový olej
1g soli
1g pepře
5 ks kukuřičných klasů
50g másla
Postup
Na špízy použijeme dlouhé nerezové jehly, na které budeme napichovat připravené a okořeněné maso solí, pepřem, rozmarýnem. Začneme na osminky nakrájenou cibulkou, následuje maso, plátek anglické slaniny, cibulka a malá brambora, kterou jsme lehce uvařili. Opět maso, slanina, cibulka, brambora. Pokračujeme postupně u všech pěti špízů. Špízy pěkně upravíme, vetřeme olivový olej a máme připraveno na gril. Kukuřičný klas potřeme máslem, osolíme, z obou stran píchneme dřevěné špejle předem namočené. Dip připravíme se smetany, přidáme nasekanou mátu, osolíme, opepříme a kápneme olej, vše pěkně zašleháme. Připravený špíz grilujeme na rozpáleném grilu, během grilování otáčíme a necháme přiklopené grilovat. Čas grilování do dvaceti minut, maso musí byt pěkně měkoučké. Během grilování přidáme na gril klas, který grilujeme do deseti minut. Servírujeme na prkno s klasem a mátovým dipem, kousek rozpečeného chleba, a nesmíme zapomenout na dobré Rychnovské pivo Kaštan.
Komentáře