(na 2 zapečené sendviče)
Potřebujeme:
- 4 plátky toustového chleba
- 1 lžíce másla
- 1/2 lžíce hladké mouky
- 200 ml mléka
- muškátový oříšek
- 100 g kvalitní vepřové šunky
- 100 g sýru čedar
- dijonská hořčice
- sůl
- 2 vejce z Kosiček na volská oka
Postup:
Toustové chleby dejte opéct do vyhřáté trouby (asi na 200 stupňů) – vyskládejte je vedle sebe na suchý plech. Když jsou z vrchu křupavé, vyndejte je. (Můžete je také opéct v toustovači).
Mezitím si připravte bešamelovou omáčku. V malém ideálně litinovém hrnci na lžíci másla zarestuje lžíci hladké mouky. Po chvíli přilijte postupně ve dvou dávkách mléko a důkladně společně prošlehejte. Jak se začne vařit, hrudky se rozpustí a vznikne hustá omáčka. Tu vařte ještě asi 5-7 minut, asi dvakrát do ní strouhněte muškátový oříšek a osolte ji.
Sýr čedar nastrouhejte na hrubém struhadle.
Nyní každý toust namažte bešamelem, každý druhý pak poklaďte plátky šunky, na ní namažte asi ½ lžičky hořčice a nakonec rozdělte polovinu nastrouhaného sýru. Takto připravené tři tousty přiklopte zbylými namazanými tousty bešamelem navrch. Nakonec na každý z nich rozdělte zbytek sýra. Každý toust má tedy tyto vrstvy: z vrchu – sýr, bešamel, pečivo,sýr, hořčice, šunka, bešamel, pečivo.
Tousty přendejte na plech s pečícím papírem a dejte do trouby přepnuté na funkci gril péct na 210 stupňů asi na 10 minut dozlatova.
Nakonec osmažte z vajec na kousku másla volská oka, obsolete je a opepřete a na každý hotový toast je položte.
Komentáře