Víno je vášeň i láska! Lucie Šimonová vyrábí na Rychnovsku v nádobách pod zemí speciální kvevri víno
Ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové vám ve spolupráci s Regionální Agrární komorou Královéhradeckého kraje jednou za měsíc vám představujeme potravináře Královéhradeckého kraje, který je součástí projektu Srdce kraje. Dnes to je firma Nectar Lucis - výrobce vín, a to takzvaných velkých vín, šumivých vín a speciálních kvevri vín.
Firmu založila Lucie Šimonová, kterou víno zajímalo natolik, že vystudovala Vinohradnictví a vinařství. Poté vybudovala vinici v Rájci na Rychnovsku, na pozemcích, kde dřív hospodařil její tatínek.
Lucie spolupracuje s vinařem a degustátorem Radkem Žouželkou. Jana Kudyvejsová se s ním sešla přímo ve vinohradu, kde v altánu - v nádobách uložených pod zemí - právě vzniká kvevri víno. A Radek Žouželka ho přišel zkontrolovat.
Víno je vášeň
Zakladatelka firmy Lucie Šimonová vystudovala Vinohradnictví a vinařství.
Vinohrad pak vybudovala v Rájci na Rychnovsku - na pozemcích, na kterých předtím hospodařil její tatínek. Lucie Šimonová je zároveň členkou Asociace degustátorů ČR a ve volném čase chodí hodnotit národní i mezinárodní soutěže vín.
„Roční produkce našeho mikrovinařství je cca 3000 lahví. Ve vinici vlaje státní vlajka a základní řada vín má etiketu v barvě trikolóry. Soustředíme se na speciální vína - kvevri vína (oranžová i červená), šumivé Pét Naty a velká vína (řada Nectar - Nectar Noir, Nectar Blanc a Nectar Sekt)“, říká o své firmě Lucie Šimonová.
Víno v kvevri - postup ověřený už 8 000 let
S jejím partnerem Radkem Žouželkou jsme se sešli přímo ve vinici v Rájci, kde byl zkontrolovat proces vzniku kvevri vína.
„V zemi máme zakopané dvě hliněné nádoby pocházející z Gruize - kvevri. Slouží k výrobě oranžových nebo případně červených vín klasickou kachetinskou metodou, kdy víno kvasí i se slupkami a peckami. Necháváme ho 7 měsíců, pak lisujeme a přemístíme do menší kvevri. Pak se ještě zhruba měsíc nechá sedimentovat a pak přímo ve vinici lahvujeme.“ Vysvětluje Radek Žouželka.
Víno v kvevri je potřeba dvakrát denně - ráno a večer - promíchat.
Po kvevri víně nebolí hlava
Díky procesu výroby je víno přírodní, nepřidává se do něj žádná síra, je to přírodní produkt, pouze hrozny a přírodní zákvas.
Ochrana vína před oxidací je dlouhé ležení na pecičkách, protože se uvolní velké množství taninu, a to jak z pecek, tak ze slupek. Nechává se i malé množství kalu, který také víno chrání před oxidací.
Firma Nectar Lucis ale nedělá pouze kvevri vína. Zpracovává mimo jiné i odrůdu Solaris, ze které vyrábí dvě vína: suchý Solaris zrající na dubových sudech a polosladký Solaris dělaný spíš konvenčnější metodou.
Víno - nejen vášeň ale i láska, a to doslova
A jak se Radek Žouželka ocitl jako vinař právě na Rychnovsku? Úplně původně je z Hané a pracoval jako systémový analytik v IT firmě.
Když ale přesídlil na jižní Moravu, začal vinařit. Dnes už se tomu věnuje na plný úvazek. Zabývá se poradenstvím ve vinařství a krizovým managementem v tomto oboru.
S přítelkyní Lucií Šimonovou tvoří vína pod značkou Nectar Lucis, což mají jako koníček. Kromě toho ještě pracuje Radek Žouželka pro zámecké vinařství v Doudlebách nad Orlicí a pracuje jako výrobní ředitel Lobkowiczkého zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem. Zároveň působí i jako degustátor na soutěžích a právě tam se seznámil s Lucií Šimonovou - zakladatelkou Nectar Lucis. Postupně se sblížili natolik, že dnes už tvoří pár nejen pracovní.
Jak se v současné době daří vinařům a dopřejí si lidé rádi dobré víno?
„Samozřejmě že ekonomická krize se vždy projeví i u vinařů, protože víno je věc zbytná,“ říká Radek Žouželka a dodává: „Ty obraty ve vinařství klesly. Na Moravě i v Čechách. Já jenom doufám, že neprojde zákon o spotřební dani na víno, protože to by znamenalo pro spoustu vinařství v podstatě likvidaci. A to z toho důvodu, že konkurence ze zahraničí je obrovská. Pokud naše vína budou stát jednou, dvakrát tolik co vína dovážená, postupně nastane obrovský úpadek.“
Lidé víno kupují, ale podle Radka Žouželky je znát, že krize přišla. Například místo dvaceti kartonů lidé kupují pět a podobně, ale Radek je optimistický a věří, že každá krize jednou skončí!
Vinaři rádi experimentují
Je to obor stále živý, vinaři se stále rozhlížejí po světě a zkoušejí nové věci a stejně tak i Radek s Lucií.
Z odrůdy Rinot chystají šumivá vína klasickou metodou kvašení v lahvi a zrání v lahvi. V letošním roce ještě vypustí novu řadu vyšších vín Nectar noir.
Moderní technika ve vinařství
Ve velkých vinicích je nedostatek sběračů, takže úrodu sklízejí stroje. Na malé vinici v Rájci se ale sklízí ručně. Díky tomu hrozny nejsou rozmačkané, dají se ještě třídit a to zaručuje nejvyšší kvalitu. Technika při lisování šla hodně dopředu a opět podporuje kvalitu.
Oranžové víno je jako olivy
Jedním z produktů firmy Nectar Lucis je oranžové víno dělané v kvevri nádobách.
„Pod tím oranžovým vínem si představte bílé hrozny zpracované v zásadě technologií červeného vína. To znamená kvašením na rmutu. Normálně bílé víno se standardně vyrábí tak, že se vylisuje mošt a kvasí se mošt. Tady to kvasí pohromadě a díky tomu se uvolní větší množství barviv, fenolických látek, které potom víno udělají plnější, strukturovanější a možná i trošku složitější,“ přibližuje Radek Žouželka.
S oranžovým vínem je to podle něj podobné jako s olivami. Poprvé člověka můžou překvapit, ale když se k nim projí, tak je miluje. Oranžové víno odpovídá svému názvu i barvou.
Je ideálním dárkem pro vinaře víno? Ano!
Pít víno je vždycky zážitek
Radek Žouželka rád ochutnává nejrůznější vína, protože rád poznává nové chutě a rád si dělá obrázek o konkurenci: „Určitě je i zajímavé, když k někomu přijdu na návštěvu a on mi řekne, že mu tohle víno hrozně chutná, zamyslet se nad tím, proč. Pít víno je prostě vždycky zážitek! Nemusí být vždycky úplně pozitivní, ale je to zážitek. A člověk se nad tím musí zamýšlet a musí neustále zkoumat co konkurence.“
Povídání o víně Radek Žouželka uzavírá tím, že u nich doma se nearchivuje víno ale pivo, protože to se nikdy nevypije a musí ho posílat dál.
Komentáře