← Zpět

Spolehliví partneři v životě i ve firmě. Hradecké delikatesy & manželé Petra a David Kilingrovi

STATEK - Hradecké delikatesy s.r.o.

18. 6. 2024

STATEK - Hradecké delikatesy s.r.o.

STATEK - Hradecké delikatesy s.r.o.

Přejít na detail potravináře

Ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové vám ve spolupráci s Regionální Agrární komorou Královéhradeckého kraje jednou za měsíc vám představujeme potravináře Královéhradeckého kraje, který je součástí projektu Srdce kraje. Tentokrát to je firma Hradecké delikatesy, kterou založili manželé Petra a David Kilingrovi. 

Jak říká Petra Kilingrová, první co kdysi nabída na farmářském trhu, byl česnek nakládaný v oleji. Začalo to tím, že českého byl na trhu nedostatek, přesto se ale nechtěla spokojit s tím dovozovým.

Všechno začalo česnekem

Bylo to v době, kdy českého česneku byl nedostatek, a tak se Petra Kilingrová rozhodla, že ho zkusí sehnat větší množství a naloží do oleje, aby si zachoval svoji chuť.

S manželem v bytě v centru Hradce Králové loupali i 200 kilogramů, česnek naložili do skleniček a na farmářských trzích s ním sklidili velký úspěch. Pak ale přemýšleli, co k němu přidat.

A protože Petru vždycky bavilo zpracovávat plody ze zahrady, zkusila na trzích nabídnout i nakládaná sušená rajčata nebo džemy a další podobné výrobky. Za chvilku ale s manželem vyprodali domácí zásoby. Zájem byl veliký, a tak k nakládanému česneku přibyla výroba ostatního ve větším množství, ať už to byla pesta, sirupy, kečupy, džemy a další produkty z ovoce, zeleniny a bylinek.

Poklady z přírody

Petra Kilingrová ráda vyrábí a na farmářské trhy dodává čerstvá sezónní pesta, jako například z bršlice, pažitky, petržele, medvědího česneku. Baví ji ukazovat lidem, jaké mají na zahradě poklady a co se z nich dá v kuchyni vykouzlit!

Informace o složení potravin jsou zásadní

A to pro Petru Kilingrovou jako producenta potravin i jako pro zákazníka. Proto Hradecké delikatesy dbají na to, aby i na jejich výrobcích bylo jasné, z čeho jsou vyrobené a dokonce odkud pocházejí použité potraviny.

K tomu pomáhají i QR kódy na skleničkách, které podrobné informace zobrazí přes mobilní telefon.

Petra říká: „ Mám svoji hranici a za ni při výrobě nepůjdu. Všechny naše výrobky mi musí chutnat a všechny sama používám. Pokud někdo chtěl zakázku a obsah výrobku měl jít proti mému přesvědčení, tak jsme ji raději ani nedělali.“

Jako příklad uvádí, že obecně nemá ráda používání zbytečných přísad do jídla. Ochucené mleté maso by v supermarketu nekoupila. Raději jednou za čas sežene maso od farmáře a dochutí jednoduše doma.

Všechny výrobky nám musí projít rukama

To že při natáčení pro rozhlas byla Petra Kilingrová chvíli i v kanceláři, byla spíš výjimka. Jinak pravidelně pracuje ve výrobě, protože potřebuje, aby jí výrobky prošly rukama a mohla je pravidelně kontrolovat.

„Průmyslová výroba na linkách u nás není možná. Jahody jsou pokaždé jinak sladké a i bylinka se může pokaždé chovat jinak. Každý výrobek si potřebujeme ohlídat,“ říká Petra. Část její práce je tak v kanceláři, velká část ve výrobě. Do toho se snaží některé suroviny sama pěstovat.

Balancování mezi prací a relaxem

Je čas mít volno? Petra Kilingrová miluje zvířata. Doma pečuje o 17 zachráněných koček a miluje jízdu na koni. Je to její vášeň.

Zajezdit si ale jde jenom, když má dost energie: „Jízda na koni vyžaduje vaši plnou pozornost a dobré rozpoložení, protože kůň je velmi citlivé zvíře a vnímá, co se ve vás děje.“ Relaxuje ale i pohybem v přírodě.

„A to je právě i na té naší zahradě, která je dost velká, takže se po ní i dost nachodím,“ říká Petra, které radost i pohyb dopřává taky vnouček.

Plány do budoucna? Nápady jsou!

Plány i nápady určitě jsou, Petru například láká zkoušet některé veganské výrobky nebo veganské omáčky nebo upgradovat výrobky, se kterými firma začínala. K testování ráda využívá farmářské trhy, protože tam se hned dozví, co lidem chutná.

K plnění nových záměrů je podle ní potřeba vybalancovat pracovní život a volný čas, protože odpočinutý člověk získává větší přesah a nadhled!

 

Not loaded

Provozovatelem webu je společnost Regionální agrární komora Královehradeckého kraje, která jako správce osobních údajů používá na těchto internetových stránkách cookies za účelem zvýšení uživatelského komfortu, analýze návštěvnosti i přesnějšímu cílení reklamy. Více informací naleznete zde:

Přizpůsobit cookies Odmítnout všechny Přijmout všechny
Zavřít

Cookies a RAK KHK

Na těchto webových stránkách se používají soubory cookies a další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají navrhovat a zlepšovat naše služby a vyvíjet pro Vás služby nové. Můžeme Vám také doporučovat obsah a zobrazovat reklamu na základě Vašich preferencí. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas

Více o cookies

Nezbytně nutné cookies

Vždy aktivní

Tato cookies jsou nezbytná, neboť Vám umožňují používat stránku. Tato kategorie nemůže být vypnuta.

Analytické cookies

Tato cookies shromažďují informace o tom, jak užíváte náš web, například které stránky navštěvujete častěji. Všechny informace, které tato cookies shromáždí, použijeme ke zlepšení fungování naší internetové stránky.

Uložit nastavení cookies
Zavřít